«Η εφεύρεση της μνήμης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η εφεύρεση της μνήμης

Μετάφραση:
Κώστας Πόταγας

Μακέτα εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Η εφεύρεση της μνήμης
  • ISBN: 960-03-0649-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 64644
  • σελ. 240
  • 13 Ιουλίου 1992
  • € 15,90

Περίληψη

Ένας μύθος: Η ικανότητα να θυμόμαστε πρόσωπα, πράγματα, τόπους, γεγονότα βασίζεται στις εικόνες που έχουμε καταγράψει, εντυπώσει, χαράξει και αποθηκεύσει σε κουτάκια μέσα στο μυαλό μας. Γιατί όμως έχουμε «κενά» στη μνήμη μας; Γιατί ξαναθυμόμαστε κάτι ξεχασμένο; Γιατί ένα πράγμα μάς θυμίζει κάτι άλλο; Οι πρωτοπόροι της Νευρολογίας και της Ψυχολογίας (Σαρκό, Μπροκά, Φρόυντ κ.ά.) και οι διάδοχοί τους προσπάθησαν και προσπαθούν να απαντήσουν. Τελικά υπάρχει κέντρο της μνήμης στο κεφάλι μας;

Ο Φρόυντ προσέκρουσε στο εξής παράδοξο: αν οι αναμνήσεις είναι όντως αποθηκευμένες σε ένα τέτοιο κέντρο, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να τις ανασύρουμε με την αρχική τους μορφή τη στιγμή που το θέλουμε; Μία απάντηση είναι το ασυνείδητο. Ίσως να υπάρχουν κι άλλες, όπως η θεωρία του Έντελμαν που αρνείται την «εφεύρεση» του κέντρου της μνήμης. Δεν είμαστε ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Το παρελθόν μας δεν υπάρχει με τη μορφή αρχειοθετημένων εικόνων: το ανα-πλάθουμε κάθε φορά που το φέρνουμε στην επιφάνεια. Σαν ταχυδακτυλουργοί, κάθε φορά βγάζουμε άλλο πράγμα από το καπέλο – πάντοτε διαφορετικό από αυτό που είχαμε αρχικά βάλει.

Μια σύγχρονη αυθεντία στις νευροεπιστήμες, ο Ι. Ρόζενφιλντ, παρουσιάζει στο βιβλίο αυτό μια ανασκόπηση των αντικρουόμενων θεωριών για τη μνήμη, αλλά κυρίως μας εξηγεί γιατί ανθρώπινοι και ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι συμπεριφέρονται τόσο διαφορετικά.

Βιογραφικά στοιχεία

Ίσραελ Ρόζενφιλντ

O Ίσραελ Ρόζενφιλντ είναι συγγραφέας αρκετών μη λογοτεχνικών βιβλίων: The Strange, Familiar and Forgotten: An anatomy of Consciousness, The Invention of Memory, A New View of the Brain (Η εφεύρεση της μνήμης. Μια νέα άποψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, Εκδ. Καστανιώτη), DNA for Beginners, Freud: Character and Consciousness και άλλα. Διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Σίτυ της Νέας Υόρκης και αρθρογραφεί συχνά στο New York Review of Books.
Βιβλιογραφία