«Ο Ιωάννης Μαρία του φθινοπώρου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Ιωάννης Μαρία του φθινοπώρου

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο πίνακας του Heike Ruschmeyer (λεπτομέρεια)
Μακέτα: Γιάννης Λεκκός

Ο Ιωάννης Μαρία του φθινοπώρου
  • ISBN: 960-03-0491-2
  • σελ. 248
  • 18 Ιουνίου 1990
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Απομεσήμερο φθινοπώρου φτάνει στην περίφημη για τους καταρράκτες της πόλη της Μακεδονίας ένας νεαρός ονόματι Ιωάννης Μαρία που κρατά συνεχώς στο αριστερό του μάτι ένα τριαντάφυλλο. Θα καταλύσει σε λαϊκό ξενοδοχείο, όπου θα γνωριστεί με τη ζωγράφο Άντα. Η παρουσία του θα προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και μια σειρά γεγονότων θα ξεσηκώσει θύελλα δεισιδαιμονιών παρασέρνοντας τους πάντες. Σκοπός του είναι να απελευθερώσει την Περσεφόνη από τα παλάτια του Άδη. Για να το πετύχει, χρειάζεται την ομορφιά της Άντας. Άθελά τους μπλέκουν σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξελίσσεται εκείνες τις μέρες από ένα ζευγάρι Γερμανών και μερικών ντόπιων. Τα γεγονότα εξελίσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα, παρασέρνοντας τον αναγνώστη στην περιπέτεια των ηρώων· μια περιπέτεια ερωτικά αθώα (;), αστυνομικά ενδιαφέρουσα, παράλογα απροσδόκητη, όπως και η ζωή...

Ο Ιωάννης Μαρία του φθινοπώρου είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που ανατέμνει με το φαντασιώδες την πραγματικότητα και διαπραγματεύεται, μέσα από την ερωτική (;) περιπέτεια των πρωταγωνιστών, την αιώνια διαμάχη καλού-κακού, την τραγική παρουσία του παράλογου στον ορθολογιστικά δομημένο κόσμο, το ρόλο της ομορφιάς, του Θεού και του έρωτα στη ζωή του νεοέλληνα που εξακολουθεί να παραμένει παγανιστής και ειδωλολάτρης, παρά τη χριστιανική κατήχηση.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Μπούτος

Ο Βασίλης Μπούτος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Λάρισας το 1959. Έχει γράψει: Χειρονομίες ντροπής, Εκδόσεις Σιγαρέτα 1986, Νυχτερινή Αποστασία, Εκδόσεις Καστανιώτη 1988, Ο Ιωάννης Μαρία του φθινοπώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη 1990. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.
Βιβλιογραφία