«Αναμνήσεις ενός αντάρτη - Α´» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αναμνήσεις ενός αντάρτη - Α´

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Αναμνήσεις ενός αντάρτη - Α´
  • ISBN: 960-03-0340-1
  • σελ. 344
  • 23 Ιουνίου 1989
  • € 12,72

Περίληψη

Αναδρομή στο παρελθόν με τη σκέψη στο μέλλον. Ανοιχτό παράθυρο στον έξω κόσμο από το μεταίχμιο του «άλλου κόσμου». Λύτρωση από τα δεσμά της μεσαιωνικής φυλακής. Η πορεία ενός ανθρώπου κι αγωνιστή στη ζωή και στον αγώνα, από τα παιδικά χρόνια μέχρι την Κατοχή. Βιώματα, εντυπώσεις, γνωριμίες, με πεθαμένους και ζωντανούς, με φίλους και εχθρούς, κι αναρίθμητα περιστατικά, αποτυπωμένα στη μνήμη και τυπωμένα στο χαρτί. Και με μια γλώσσα ζωντανή, γλαφυρή και, προπαντός, απλή. Να τι είναι τούτο το βιβλίο κοντολογίς. Το πρώτο μιας Τριλογίας –σύμφωνα με τα σχέδια του συγγραφέα– με τίτλο Αναμνήσεις ενός αντάρτη. Ενός αντάρτη, ενός κομμουνιστή, μελλοθάνατου, που γλίτωσε τελικά την εκτέλεση και επέζησε. Γραμμένο στις Φυλακές Ιτζεδίν Κρήτης και σε άλλα κάτεργα, αρχής γενομένης από το 1957... Το στίγμα του βιβλίου το βρίσκει κανείς στις πρώτες γραμμές. Στην αρχή του πρώτου κεφαλαίου, που έχει και θέση προλόγου: «Η γενιά μου μεγάλωσε γρήγορα. Ωρίμασε πρόωρα. Έτσι το θέλησε η Ιστορία. Μας άρπαξε απ' τα θρανία και την παιδική ξεγνοιασιά. Και μας φόρτωσε το ντουφέκι και την ευθύνη για τη λευτεριά. Μεγάλο το βάρος για τις πλάτες μας. Το σηκώσαμε. Και φανήκαμε άξιοι. Μα σταθήκαμε άτυχοι...» Και το μήνυμα βγαίνει από εκεί που κλείνει αυτό το κεφάλαιο: «...Γράφω τη νύχτα. Απ' έξω περιφέρονται οι δεσμοφύλακες. Γράφω και ξαγρυπνώ. Οι έρευνες είναι συχνές. Μπορεί αυτές οι σελίδες να μη φτάσουν ποτέ στα χέρια σας. Μπορεί να μου τις αρπάξουν. Μα θα συνεχίσω. Έχω χρέος. Πήρα την απόφαση. Είναι κι αυτή μια μάχη. Μάχη δύσκολη κι άνιση. Ακόμα και κάπως αμφίβολη. Μα θα τη δώσω. Εμείς παλεύουμε πάντα. Και μέσα απ' τα κάτεργα. Και κάτω από την κρεμάλα. Τη θέλησή μας τίποτα δεν μπορεί να τη λυγίσει. Και το μήνυμά μας δεν είναι μήνυμα θανάτου. Είναι μήνυμα ζωής».

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργης Μωραΐτης

Ο Γιώργης Μωραΐτης, του Νίκου και της Ρήνας, γεννήθηκε το 1927 στη Βοδονίτσα της Λοκρίδας. Η καταγωγή του εργατοαγροτική. Σπουδές γυμνασιακές σε Λαμία, Λάρισα, Αμφίκλεια.

Το 1942 οργανώθηκε στην ΕΝΑΡ (Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης). Το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1944 κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ και το 1947 στον ΔΣΕ. Το 1950 βρέθηκε πρόσφυγας στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Το 1954 επέστρεψε παράνομα στην Αθήνα. Το 1955 συνελήφθη και τον επόμενο χρόνο με το Γ´ Ψήφισμα καταδικάστηκε σε 20 συν 12 χρόνια. Το 1957 με τον Ν. 375 καταδικάστηκε δις εις θάνατον. Ήταν έγκλειστος στις φυλακές Ιτζεδίν, Κέρκυρας, Αλικαρνασσού, Αίγινας κ.ά. για 11 χρόνια.

Αποφυλακίστηκε το 1966 και δούλεψε στην ΕΔΑ, ως μέλος του Γραφείου Αθήνας. Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, πέρασε στην παρανομία. Δούλεψε στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, ως μέλος του Γραφείου της. Είχε την ευθύνη για την έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Αδούλωτης Αθήνας», του «Οδηγητή» και άλλων εντύπων. Τον Νοέμβρη του 1968 συνελήφθη και τον Μάη του 1969 καταδικάστηκε από το χουντικό στρατοδικείο σε 24ετή κάθειρξη. Έμεινε στις φυλακές Κορυδαλλού, Ιτζεδίν και Χαλκίδας για άλλα 5 χρόνια. Το 1973 αποφυλακίστηκε προσωρινά για λόγους υγείας και έφυγε παράνομα στο εξωτερικό, όπου δούλεψε στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας». Με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ τοποθετήθηκε στον «Ριζοσπάστη» ως μέλος της διεύθυνσης και της αρχισυνταξίας του. Από το 9ο μέχρι και το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ ήταν μέλος της ΚΕ.

Υπήρξε μέλος των ΕΣΗΕΑ, ΠΣΔΑΕΑ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ΣΦΕΑ. Επίσης μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Άλλα βιβλία του: Με κομμένη ανάσα, Βοδονίτσα - Κάστρο των Θερμοπυλών, Ρεπορτάζ κάτω απ’ τις ερπύστριες, Εκάς οι βέβηλοι, Κόντρα στη Χούντα, Πίσω απ’ τα Σίδερα, Με τους ανθρώπους του μόχθου, Ατζέντα Ιτζεδίν.

Έργα του από τις Εκδόσεις Καστανιώτη: Αναμνήσεις ενός αντάρτη Α´ (1989), Αναμνήσεις ενός αντάρτη Β´ (1999), Ο γερο-Τζιμ [Made in USA], Η βίβλος ενός αγίου (2005).

Διακρίσεις: Μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα σαραντάχρονα της Αντιφασιστικής Νίκης το 1985· μετάλλιο της FIR από το Συνέδριο Βιέννης το 2011· μετάλλιο από τη Διεθνή Οργάνωση Δημοσιογράφων, Πράγα 1971· βραβείο από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για το Αναμνήσεις ενός Αντάρτη το 1991· μετάλλιο από το ίδρυμα Δημητρόφ, Σόφια 2012.

Έφυγε από τη ζωή το 2018.
Βιβλιογραφία