«Ο Σπιθοβολάκης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Σπιθοβολάκης

Νο 61

Για παιδιά από 8 ετών και άνω
Ο Σπιθοβολάκης
  • ISBN: 960-03-0304-5
  • σελ. 80
  • 3 Δεκεμβρίου 1986
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ο Σπιθοβολάκης είναι ένα ζωηρό, σκανταλιάρικο μα και πανέξυπνο χωριατόπουλο, που του αρέσει να σκαρώνει φάρσες στους συγχωριανούς του. Κάποτε, για τιμωρία, η χήρα μάνα του τον κλείνει στην αποθήκη του σπιτιού. Εκεί ο Σπιθοβολάκης ανακαλύπτει μια σιδερένια πόρτα με χρυσή κλειδαριά. Το κλειδί όμως το έχει ο σκληρός άρχοντας του τόπου, που ψάχνει να βρει την αποθήκη, γιατί πιστεύει πως έχει μέσα της μεγάλο θησαυρό. Πιάνει το Σπιθοβολάκη και τους φίλους του και τους φοβερίζει, για να του φανερώσουν το μυστικό. Μα αυτοί τον ξεγελούν και του παίρνουν το χρυσό κλειδί. Ανοίγουν την αποθήκη και βρίσκονται μπροστά σε μιαν έκπληξη...

Βιογραφικά στοιχεία

Χάρης Σακελλαρίου

Ο Χάρης Σακελλαρίου (1923-2007) γεννήθηκε στο Θαυμακό Φθιώτιδας. Σπούδασε Παιδαγωγική και Φιλολογία και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία στη σύγχρονη Λογοτεχνία και τη Σημειολογία. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτη, δοκίμιο) και δημοσίευσε γύρω στα τριάντα πέντε βιβλία για ενηλίκους.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Παιδική Λογοτεχνία και  δημοσίευσε πάνω από σαράντα πέντε βιβλία για παιδιά και νέους. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», το Υπουργείο Παιδείας, τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», τον «Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου», την «Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών» και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Υπήρξε διευθυντής των περιοδικών: Νεοελληνικός Λόγος και Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας.

Από τα βιβλία του ξεχωρίζουν τα: Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Η φωτιά που δε σβήνει, Το παραμύθι χτες και σήμερα, Ιστορία της Παιδικής Λογοτεχνίας κ.ά.
Βιβλιογραφία