«Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών
  • ISBN: 960-03-0287-1
  • σελ. 280
  • 27 Σεπτεμβρίου 1979
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στους νέους ανθρώπους και στη θέση που έχουν ή δεν έχουν στη σύγχρονη κοινωνία. Αναφέρεται στο θεσμό της παιδικής ηλικίας, όπως παρουσιάζεται στην εποχή μας, στη νοοτροπία, τα έθιμα και τους νόμους που προσδιορίζουν και κατατάσσουν τα παιδιά στη σύγχρονη ζωή και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ζωή τους και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε εμείς, οι μεγαλύτεροι. Αναφέρεται, επίσης, και στο γεγονός ότι η παιδική ηλικία, με τις διάφορες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται στην εποχή μας, είναι κατά τη γνώμη μου επιβλαβής για τους περισσότερους νέους ανθρώπους που ζουν σ' αυτή την κατάσταση, όπως και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει και ενδέχεται να πραγματοποιηθούν κάποιες αλλαγές.

Βιογραφικά στοιχεία

Τζων Χολτ

Ο Τζων Χολτ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1923 και πέθανε το 1985. Δίδαξε σε πολλά σχολεία, ήταν ερασιτέχνης μουσικός και έγραψε εννέα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα: Πώς μαθαίνουν τα παιδιά, Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά, Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών, Πέρα από το Σάμερχιλ κ.ά. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε δεκατέσσερις γλώσσες. Το βιβλίο του Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις δύο πρώτες του εκδόσεις.

Ο Τζων Χολτ πρωτοστάτησε για πολλά χρόνια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σιγά σιγά άρχισε να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το πώς μαθαίνουν τα παιδιά εκτός σχολείου. Εξέδωσε ένα περιοδικό με τίτλο Η εκπαίδευση εκτός σχολείου (Growing Without Schooling), το οποίο εμπνέεται από τη φιλοσοφία του.
Βιβλιογραφία