«Κριτική της κατεστημένης παιδείας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κριτική της κατεστημένης παιδείας

Υποχρεωτική δυσεκπαίδευση

Μετάφραση:
Λουκάς Θεοδωρακόπουλος

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Κριτική της κατεστημένης παιδείας
  • ISBN: 960-03-0236-7
  • σελ. 176
  • 11 Μαΐου 1977
  • € 12,72

Περίληψη

Ο Πωλ Γκούντμαν υποστηρίζει ότι η υποβολή των νεαρών ανθρώπων στη διαδικασία της θεσμοποιημένης εκπαίδευσης αναστέλλει και διαστρεβλώνει τη φυσική τους διανοητική ανάπτυξη, τους στρέφει ενάντια σ' αυτή καθαυτή την ιδέα της μάθησης και τελικά δημιουργεί στρατωνισμένους, ανταγωνιστικούς μεταξύ τους πολίτες που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επαυξάνουν τα «κακώς κείμενα» αυτής της άμεσης μάθησης, που λειτουργούν στη διαδικασία ανατροφής των παιδιών στην καθημερινή ζωή μέσα στην κοινότητα και τη δημιουργία σχέσεων μαθητείας με την καλή έννοια του όρου.

«Η ριζοσπαστική του αμφισβήτηση ενάντια σ' ολόκληρο το σύστημα είναι μια αποκάλυψη για τους ανθρώπους που υποβλήθηκαν μέσα στα σχολεία να θεωρούν το σύστημα δεδομένο».

THE TIMES HIGHER EDUCATIONAL SUPPLEMENT

Βιογραφικά στοιχεία

Πωλ Γκούντμαν

Ο Πωλ Γκούντμαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1911, αποφοίτησε από το ομώνυμο κολέγιο και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Κολλέγιο Μπλακ Μάουνταιν και αλλού, και έκανε διαλέξεις σε κολέγια σε όλη την Αμερική.

Έγραψε διάφορα άρθρα στα περιοδικά Anarchy, Commentary, Politics, Liberation, Resistance, New York Review of Books και Win και στα βιβλία του συγκαταλέγονται μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο και λογοτεχνική κριτική. Είναι συνιδρυτής της θεραπείας Gestalt στην Αμερική και μαζί με το αδελφό του, Πέρσιβαλ Γκούντμαν, έγραψε ένα κλασικό βιβλίο για την πολεοδομία, το Communitas. Ο Πωλ Γκούντμαν πέθανε το 1973.