«Περπατώντας στους αιώνες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Περπατώντας στους αιώνες

Νο 68

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Εικονογράφηση:
Σοφία Μενδράκου

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Eye D Design Group

Περπατώντας στους αιώνες
  • ISBN: 960-03-0124-7
  • σελ. 232
  • 31 Αυγούστου 1987
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Αυτή η συλλογή διηγημάτων φιλοδοξεί να δώσει μια περίληψη της Ιστορίας μας, σταματώντας στα κυριότερα γεγονότα κάθε εποχής. Το βιβλίο αρχίζει από τα μινωικά χρόνια, προχωρεί στον Τρωικό πόλεμο, στην κλασική και ελληνιστική περίοδο, κατόπιν στα πρωτοβυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, στην Άλωση, τη σκλαβιά, τους αγώνες για τη λευτεριά, και συνεχίζεται στη νεότερη Ελλάδα για να τελειώσει με τη γερμανική κατοχή. Το κάθε διήγημα είναι ιστορικά αντιπροσωπευτικό της εποχής του και ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό θρίλερ με πρωτότυπη υπόθεση έξω από χιλιοδιαβασμένα θέματα.

Έχοντας κερδίσει τον Α´ έπαινο του Νοτίου Ροταριανού Ομίλου, δικαίωσε την υψηλή του ποιότητα ως βιβλίο-σταθμός της προεφηβικής λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίτσα Τζώρτζογλου

H Νίτσα Τζώρτζογλου (1919-2009) γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία για παιδιά το 1969. Τα πρώτα της ποιήματα βραβεύτηκαν από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον επόμενο χρόνο κέρδισε δύο βραβεία, από τη Γ.Λ.Σ. πάλι και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για τα αντίστοιχα μυθιστορήματα Τομ, Τόμμυ και Σία και Ο Σιναπόσπορος.

Από τότε έγραφε συνέχεια κι έφτασε τα 55 περίπου βιβλία, που κυκλοφορούν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, τα περισσότερα σε πολλαπλές εκδόσεις. Ειδικότητά της ήταν η Προεφηβική Λογοτεχνία και η Ιστορία.

Το Προ Χριστού στη Βραυρώνα εντάχθηκε στον τιμητικό πίνακα του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το Τρία Σίγμα κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 1989. Διακρίσεις και βραβεία (20 συνολικά) τής δόθηκαν από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Νέας Σμύρνης, το Ροταριανό Όμιλο Νότου κ.ά. Επίσης για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε με το έπαθλο Πηνελόπης Δέλτα (1997) και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2006).

Η Νίτσα Τζώρτζογλου είχε δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. 
Βιβλιογραφία