«Από κοινωνία εργαζομένων σε κοινωνία ιδιοκτητών»: Η παρουσίαση του βιβλίου του Θόδωρου Σκυλακάκη

Στην κατάμεστη Αίγλη Ζαππείου οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν τη Δευτέρα 8 Ιουνίου το νέο βιβλίο του Θόδωρου Σκυλακάκη Τεχνητή Νοημοσύνη: Η εκτόπιση της εργασίας (Καθολικό Βασικό Κεφάλαιο – Ελευθερία και αξιοπρέπεια σε έναν κόσμο χωρίς μισθό).  Η εκδήλωση πήρε τη μορφή που πρότεινε ο ίδιος ο συγγραφέας: όχι μιας τυπικής παρουσίασης αλλά μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης, έχοντας ζητήσει από τους ομιλητές –Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Παύλο Τσίμα, Νίκο Φιλιππίδη και συντονίστρια τη Νίκη Λυμπεράκη– να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τη λογική του βιβλίου.

«Τεχνητή Νοημοσύνη: Η εκτόπιση της εργασίας» του Θόδωρου Σκυλακάκη, στην Αίγλη Ζαππείου

Στον χαιρετισμό της η Μαριάννα Σκυλακάκη αποκάλυψε ότι το βιβλίο γράφτηκε σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του πατέρα της και ότι η πρώτη του επαφή με τα εργαλεία ΑΙ ξεκίνησε ως αντίδοτο στην απόγνωση. Το περιέγραψε ως ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα δοκίμιο τεχνολογίας, ιστορίας και επιστημονικής φαντασίας, γραμμένο από έναν άνθρωπο που «επιλέγει να πάρει θέση, ακόμη και με το ρίσκο να διαψευστεί».

Ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας του βιβλίου ανατρέπει την κυρίαρχη αφήγηση: δεν υποκαθιστά το κεφάλαιο την εργασία, αλλά η ίδια η εργασία μετατρέπεται σε κεφάλαιο. Με παράδειγμα την Tesla, που συσσωρεύει δωρεάν την ανθρώπινη εμπειρία οδήγησης ως κεφάλαιο, ο Σκυλακάκης προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια η πλειονότητα της ανθρωπότητας θα βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Χωρίς μαζική αναδιανομή του νέου πλούτου, οι κοινωνίες θα οδηγηθούν στη δυστοπία.

Η Νίκη Λυμπεράκη σχολίασε ως παράδοξο το ότι ένας φιλελεύθερος πολιτικός προτείνει φόρο στον ακραίο πλούτο, καθολικό βασικό κεφάλαιο και ακατάσχετη κατοικία. Απαντώντας ο συγγραφέας εξήγησε ότι η βάση του φιλελευθερισμού ήταν πάντα ο καπιταλισμός των πολλών και μικρών ιδιοκτητών.

Η συζήτηση σνυτονίστηκε και με την πρόσφατη έκκληση της Anthropic για προσωρινή αναστολή της ανάπτυξης των πιο προηγμένων μοντέλων. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης τη χαρακτήρισε ευφυή αλλά πιθανώς ανεφάρμοστη.

Ο Παύλος Τσίμας μετέφερε τη συζήτηση στη δημοσιογραφία –75% λιγότεροι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ σε 20 χρόνια– θέτοντας παράλληλα την ανάγκη υπεράσπισης της αλήθειας ως δημόσιου αγαθού. Ο συγγραφέας πρότεινε ως πιθανή λύση έναν ισχυρό προσωπικό AI agent που θα αποτελεί ιδιοκτησία του πολίτη και θα τον προστατεύει από την παραποίηση της αλήθειας.

Για την Ελλάδα ο Θόδωρος Σκυλακάκης πρότεινε εφικτές πολιτικές: επιτάχυνση στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, ταχεία εισαγωγή της ΑΙ στο δημόσιο και αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης. Έφερε δε ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, που μέσα σε τριάντα χρόνια χτίστηκε ως κοινωνία ιδιοκτητών.

Ως αισιόδοξο σενάριο για το 2040, ο συγγραφέας περιέγραψε μια διεθνή συμφωνία ελέγχου της ΑΙ και μια κοινωνία με λιγότερη εργασία αλλά πολύ πιο εκτεταμένη ιδιοκτησία. Η βραδιά έκλεισε με επίγευση στίχους από το ποίημα Invictusτου William Ernest Henley, που διάβασε ο Θόδωρος Σκυλακάκης σε δική του απόδοση: «Είμαι ο κυρίαρχος της μοίρας μου και ο καπετάνιος της ψυχής μου».

Eγγραφείτε στο Newsletter των Εκδόσεων Καστανιώτη και
ενημερωθείτε για όλες τις νέες εκδόσεις και προσφορές μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα του Σταύρου Χριστοδούλου Έξι λεπτά ακόμα.

Ακούστε το συναρπαστικό αυτό επεισόδιο του «The Review» και ανακαλύψτε τα μυστικά πίσω από την κάμερα ενός πολυσυζητημένου κινηματογραφικού μύθου, μέσα από τη ματιά ενός σύγχρονου master του σινεμά.
Η λίστα με τα σχολεία που κέρδισαν τον διαγωνισμό «Η οικογένειά μου είναι… ο κόσμος μου»
Menu
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ