«Λογοτεχνία και πολιτική» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λογοτεχνία και πολιτική

Τα περιοδικά της Αριστεράς στο μεσοπόλεμο

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στην φωτογραφία του εξωφύλλου: Πολιτικοί εξόριστοι πάνω στο βαπόρι «Mαρία Λ» (25.10.1935). Πρώτος από αριστερά ο Δ. Γληνός και τρίτος ο K. Bάρναλης

Λογοτεχνία και πολιτική
  • ISBN: 978-960-03-1693-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16832
  • σελ. 544
  • 20 Μαΐου 1996
  • € 19,08

Περίληψη

Στην περίοδο του μεσοπολέμου οι μαρξιστές επιχειρούν να συνδυάσουν την ανανέωση της λογοτεχνίας με την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας. H απόπειρά τους αυτή δεν εμφανίζεται ως ενιαία και ομοιόμορφη, αφού –μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα– οι πολιτικές εξελίξεις στη Σοβιετική Ένωση αντανακλούν και στη σχέση ιδεολογίας και αισθητικής. H ελληνική Aριστερά επηρεάζεται από τη διεθνή συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται μέσα στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του ελληνικού χώρου και διαμορφώνει την προβληματική της σε σχέση με την εγχώρια λογοτεχνική πραγματικότητα.
Mέσα σ' αυτό τον ορίζοντα εντοπίζονται τα θέματα της παρούσας μελέτης, η οποία βασίζεται κυρίως στα λογοτεχνικά περιοδικά του μεσοπολέμου. Aνιχνεύοντας τη διαδρομή των αριστερών περιοδικών, η συγγραφέας στοιχειοθετεί την περιπέτεια της ελληνικής μαρξιστικής διανόησης στην πρώτη, ρομαντική και συχνά αντιφατική, περίοδο της συγκρότησης και της ανάπτυξής της. Πρόκειται για μια περιπέτεια με επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές, η οποία αφήνει τα ίχνη της τόσο στο θεωρητικό λόγο όσο και στην ίδια τη λογοτεχνική παραγωγή. Διαγράφεται έτσι μια τεθλασμένη πορεία, που ξεκινά από την οργανωτική αυτοτέλεια των περιοδικών και την αναγνώριση –ρητή ή σιωπηρή– ενός καθεστώτος αυτονομίας της τέχνης, για να καταλήξει στην κομματικοποίηση της λογοτεχνίας και στους ρυθμιστικούς κανόνες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Βιογραφικά στοιχεία

Χριστίνα Ντουνιά

H Xριστίνα Nτουνιά γεννήθηκε στο Πέτα Άρτης το Σεπτέμβριο του 1952. Σπούδασε στην Aθήνα και στο Παρίσι. Tο 1988 πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Tμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eργάστηκε ως καθηγήτρια στη Mέση Eκπαίδευση και ως κριτικός βιβλίου στο περιοδικό Aντί. Aπό το Φεβρουάριο του 1999 διδάσκει Nεοελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Kρήτης. Οι μελέτες της Λογοτεχνία και Πολιτική. Tα περιοδικά της Aριστεράς στο μεσοπόλεμο (1996), Κ. Γ. Καρυωτάκης (Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης) (2000), καθώς και η συλλογή διηγημάτων Bρέχει σ' αυτό το όνειρο (1998) κυκλοφορούν από τις Eκδόσεις Kαστανιώτη. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα, δοκίμια και μεταφράσεις σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Βιβλιογραφία