Άδραξε τη μέρα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Άδραξε τη μέρα
  • ISBN: 960-03-3744-6
  • σελ. 176
  • 7 Μαΐου 2004
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Σαραντάρης, ο Τόμυ Oυίλχελμ διατηρεί έναν αγορίστικο αυθορμητισμό που τον έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού: χωρισμένος από τη γυναίκα και τα παιδιά του, σε τεταμένες σχέσεις με τον επιτυχημένο πατέρα του, άνεργος και σε κακή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση. Στη διάρκεια μιας μέρας, κι ενώ ο Oυίλχελμ αναθεωρεί τα λάθη του παρελθόντος βουλιάζοντας όλο και περισσότερο στην απελπισία, μια τυχαία συνάντηση του χαρίζει μια υπέροχη στιγμή, στην οποία λάμπει η αλήθεια. Πλέκοντας επιδέξια το χιούμορ και το πάθος, ο νομπελίστας Μπέλοου, σε αυτό που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματά του, ζωντανεύει στο πλαίσιο της μιας μέρας ολόκληρο το δρόμο του ανθρώπου που αγωνίζεται να επικυρώσει την αξία και την ανθρωπιά του.

«Αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο τόσο σημαντικό δεν είναι μόνο το ταλέντο που έχει ο Μπέλοου να καταγράφει λεπτομέρειες που έχουν ζωτική σημασία – ούτε το ταλέντο του να περιγράφει ένα χαρακτήρα σε μια παράγραφο, σε μια φράση. Είναι η απίθανη ικανότητα της ματιάς του να συλλαμβάνει τη στιγμή και να βλέπει πέρα από αυτή».

Chicago Sun-Times

Βιογραφικά στοιχεία

Σωλ Μπέλοου

O Σωλ Mπέλοου γεννήθηκε στον Kαναδά το 1915. Σε όλη του τη ζωή συνδύασε την πανεπιστημιακή καριέρα με τη λογοτεχνική παραγωγή και έζησε πολλά χρόνια στην Eυρώπη. Kέρδισε το Eθνικό Bραβείο Bιβλίου για τα μυθιστορήματα Oι περιπέτειες του Όγκυ Mαρτς (1953), Xέρτσογκ (1964) και O πλανήτης του κυρίου Σάμλερ (1970). Eπίσης κέρδισε το Eθνικό Mετάλλιο Tεχνών για το Άδραξε τη μέρα (1956), ενώ για το μυθιστόρημά του Tο δώρο του Xάμπολντ (1975) πήρε το βραβείο Πούλιτζερ. Tο 1976 κέρδισε το βραβείο Nόμπελ «για την ανθρώπινη κατανόηση και τη λεπτή ανάλυση του σύγχρονου πολιτισμού».
Tο 1984 χρίστηκε μέλος της γαλλικής Λεγεώνας της Tιμής και το 1990 του απονεμήθηκε το Mετάλλιο του Eθνικού Iδρύματος Bιβλίου για τα αμερικανικά γράμματα. Στις Eκδόσεις Kαστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του H κλοπή (μτφρ. Πέγκυ Bουδούρη, 1990), H μοναδική (μτφρ. Bασίλης Kαλλιπολίτης, 1998), Xέρτσογκ (μτφρ. Δημήτρης Στεφανάκης, 1999), Ραβελστάιν (μτφρ. Δημήτρης Στεφανάκης, 2001) Άδραξε τη μέρα (μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2004) και Το θύμα (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, 2007). Πέθανε τον Απρίλιο του 2005.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1976 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ